top of page

Hoe ik mijn innovatieskills train door te sporten

  • Foto van schrijver: Jordy Callens
    Jordy Callens
  • 4 mrt
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 5 mrt

Ik schrijf deze blogpost om twee redenen. Ten eerste wil ik laten zien dat innovatieskills veel verder reiken dan een kantooromgeving. Ze duiken op in onverwachte plekken, zelfs in sport. Ten tweede: dit is een perfect excuus om over mijn favoriete sport te schrijven!


Al zes jaar ben ik gepassioneerd door boulderen. Misschien ken je het al, misschien nog niet. Kort uitgelegd: boulderen is een vorm van klimmen, maar zonder touw. De muur is maximaal vijf meter hoog en er liggen dikke valmatten onder je. Je krijgt een aantal grepen aangereikt en het is aan jou om uit te puzzelen hoe je de top bereikt.


Boulderen en innovatie lijken op het eerste gezicht misschien ver uit elkaar te liggen, maar ze delen een aantal cruciale principes. Hieronder ontdek je hoe deze sport mij helpt om mijn innovatieskills te trainen. (Oh, en check zeker de video om te zien hoe ik aan de muur zwier!)





Boulderen en innovatie: waarom trekken ze me zo aan?

Wat boulderen uniek maakt, is het strategische aspect. Je krijgt een muur voorgeschoteld met een beperkt aantal grepen. Je start onderaan, je eindigt bovenaan, maar hoe je daar geraakt? Dat is het raadsel. Je analyseert de route, probeert verschillende technieken, leert uit je fouten en past je aanpak aan.


Innovatie werkt op exact dezelfde manier. Bedrijven worstelen met vragen als:

  • Hoe kunnen we de efficiëntie van X verhogen?

  • Hoe kunnen we inspelen op de nieuwste trends?

  • Hoe lossen we een probleem op waar nog niemand een antwoord op heeft?


In beide gevallen komt het neer op probleemoplossend denken. Nieuwe methodes testen. Durven experimenteren. Niet opgeven wanneer iets niet lukt. Net zoals bij boulderen, moet je innoveren met een trial-and-error-mentaliteit.


Falen is een optie – zolang je er iets uit leert

Bij boulderen kies ik vaak routes die ver boven mijn niveau liggen. Ze lijken onmogelijk, maar dat weet ik pas zeker als ik het probeer. Meestal val ik... en val ik opnieuw. Maar na elke poging leer ik iets bij: een betere positie, een efficiëntere beweging, een slimmere strategie. Tot ik de top bereik.


Innovatie is exact hetzelfde. Zelden heb je van de eerste keer de perfecte oplossing. Je probeert, je leert, je past aan, je probeert opnieuw. En uiteindelijk: je bereikt de top.


De beste innovators – en de beste boulderaars – zijn niet bang om te falen. Ze gebruiken falen als een springplank naar succes.


Welke innovatieskills train ik met boulderen?

  1. Leren uit fouten

    Boulderen dwingt je om na te denken over wat misging en hoe je het beter kan doen. Je past je strategie aan en probeert opnieuw. Diezelfde mindset pas ik toe in innovatie: fouten zijn geen obstakels, maar leermomenten.

  2. Creativiteit in probleemoplossing

    Een boulderroute heeft niet één correcte oplossing. Er zijn verschillende manieren om de top te bereiken, afhankelijk van je kracht, techniek en strategie. Net zoals in innovatie: er is nooit maar één juiste aanpak. Je leert buiten de lijntjes denken en alternatieve oplossingen bedenken.

  3. Doorzettingsvermogen en flexibiliteit

    Soms lijkt een route onmogelijk, maar als je blijft proberen en je tactiek aanpast, lukt het vaak toch. Innovatie vereist dezelfde flexibiliteit: blijven zoeken naar nieuwe paden en niet vastroesten in een bepaalde denkwijze.


Waarom onze eerste teambuilding boulderen wordt!

Hoe cool zou het zijn om samen onze creatieve hoofden te buigen over echte boulderpuzzels? Een sport waar je innovatie letterlijk in de praktijk brengt. Dus... wanneer spreken we af?


 

Klaar om eens samen te boulderen? Stuur me dan een mailtje voor een eerste kennismaking!



 
 
bottom of page